Trekker rijbewijs 

(Categorie T)

Heb je een geldig autorijbewijs met afgiftedatum van voor 1 juli 2015 en ben je minimaal 18 jaar? Dan krijg je tussen 1 juli 2015 en 1 juli 2025 het T-rijbewijs automatisch bijgeschreven bij de eerstvolgende vernieuwing van je rijbewijs. Tot die tijd mag je met je autorijbewijs een landbouw- of bosbouwtrekker (LBT) en motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS) besturen op de openbare weg in Nederland.
 
Je krijgt de categorie T alleen bijgeschreven als je 18 jaar of ouder bent en je autorijbewijs een afgiftedatum van voor 1 juli 2015 heeft. Het eerder omwisselen is alleen noodzakelijk als je in het buitenland op een tractor wilt rijden. In Nederland geldt de overgangsregeling en mag je, als je 18 jaar of ouder bent en je autorijbewijs is afgegeven voor 1 juli 2015, tot het moment van vernieuwing met je autorijbewijs een landbouw- of bosbouwtrekker en motorrijtuig met beperkte snelheid besturen. 

Heb jij een T-rijbewijs nodig?  

Alle bestuurders van een Landbouw- of bosbouwtrekkers (LBT) en motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS) op de openbare weg dienen in het bezit te zijn van een T-rijbewijs. Het T-rijbewijs geldt in principe voor alle LBT’s en MMBS’en. Er zijn twee uitzonderingen.
 
LBT’s en MMBS’en die: inclusief verwisselbaar uitrustingsstuk aan de voorkant niet breder zijn dan 1,3 m en die worden gebruikt voor maaien, onkruid bestrijden, vegen, sneeuw ruimen, gladheid bestrijden of hondenpoep verzamelen. Deze voertuigen mogen niet zijn voorzien van de mogelijkheid om een aanhangwagen of getrokken verwisselbare machine te trekken.
 
Voor heftrucks, die niet breder zijn dan 1,3 m, zonder aanhangwagen of verwisselbare getrokken machine, en die worden gebruikt voor het laden en lossen in de directe omgeving van een fabriekshal of magazijn is geen T-rijbewijs nodig. De scholing voor bestuurders van heftrucks die nu al verplicht is op basis van ARBO-wetgeving blijft gewoon bestaan.  

T-rijbewijs halen?

Je moet in het bezit zijn van een T-rijbewijs als je straks op een landbouw- of bosbouwtrekker (LBT) of een motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS) wilt rijden op de openbare weg.

Eisen examens

Vanaf 15,5 jaar kun je je theorie-examen halen.
Voor het praktijkexamen moet je 16 jaar zijn.

Theorie-examen

Tijdens het theorie-examen worden de verkeersregels, het verkeersinzicht en de kennis over LBT en MMBS getoetst. Op alle theorie-examencentra van het CBR kun je terecht voor het theorie-examen. Goes is de dichtstbijzijnde locatie in onze regio.
De geldigheid van het theorie-examen is 1,5 jaar. Hier kan je zien hoe het theorie-examen gaat bij het CBR.

Eigen verklaring

Wil je praktijkexamen doen voor het T-rijbewijs? Dan beoordeelt het CBR of je rijgeschikt bent. Dat wil zeggen: geestelijk en lichamelijk in staat om te rijden. Dat is belangrijk voor de verkeersveiligheid.
 
Om je rijgeschiktheid te kunnen beoordelen, stelt het CBR een aantal vragen over jouw gezondheid. Deze vragen staan op het formulier 'Eigen verklaring’. Nadat het CBR je eigen verklaring heeft beoordeeld en je bent rijgeschikt, dan geven zij een Verklaring van geschiktheid af. 

Besluit het CBR dat je niet rijvaardig bent aan de hand van je Eigen verklaring, dan kan aanvullend onderzoek door een arts of specialist nodig zijn. Dit hoor je van het CBR. Zorg er dus voor dat je ruim voor je praktijk examen je eigen verklaring invult. 

Je mag pas Praktijk-examen doen als het CBR een Verklaring van geschiktheid heeft afgegeven. Een eigen verklaring is verkrijgbaar via Safety Care Opleidingen. 

Praktijk examen

Heb je het theorie-examen gehaald, dan ga je praktijkexamen doen. Check vooraf of je alle benodigde documenten bij je hebt. En zorg dat je op tijd aanwezig bent op het examencentrum (ongeveer 15 minuten voor de start van het examen). Dat geeft rust.

De examinator toetst of je veilig en zelfstandig kunt rijden. En of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. De examinator let onder andere op of je:

• veilig deelneemt aan het verkeer
• het voertuig goed beheerst
• de verkeersregels correct toepast
• besluitvaardig en sociaal rijdt
• voldoende rekening houdt met de belangen van andere weggebruikers

Je legt het examen af op een landbouwtrekker (LBT) met aanhangwagen landbouwtrekker, de New Holland T7.190 met Miedema kipwagen. De examinator zit dan naast je, je opleider kan niet meerijden.

Het praktijkexamen wordt afgenomen op onze locatie in Zierikzee en duurt 85 minuten (inclusief rit van 60 minuten). Hier kan je zien het praktijk-examen gaat bij het CBR.